A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Kontrollet radiologjike të pa justifikuara, si po rrezikojnë shëndetin e njerëzve

Përgatiti Gerta Halilaj *Pedagoge dhe Teknike Imazheri Mjekësore, S. U. Sh. Ndoqi, Tiranë Të ndërgjegjësohemi në përdorimin me kujdes dhe të justifikuar të rrezatimeve jonizuese.(Përdorim të justifikuar klinikisht dhe shkencërisht dhe të kujdesshëm të ekzaminimeve radiologjike, Grafi/Skaner) Imagjinojeni botën përpara 1895, shumë pak teknologji që sot konsiderohet thelbësore: pa kompjuter, televizion, aviacion dhe pa teknika diagnsotikuese apo terapeutike imazherike. Përpara ...

Read More »

Sokol Buba: Në kirurgjinë pediatrike ka rënë numri i ndërhyrjeve, shkak rënia e lindshmërisë

Ndërhyrjeve kirurgjikale nuk i nënshtrohen vetëm të rriturit por edhe fëmijet të cilët fillojnë që nga mosha 0-1 vjeç. Këto ndërhyrje nuk mund ti ndajmë ndërhyrje kirurgjikale të lehta apo të vështira. Kirurgjia Infatile është kirurgjia e cila bëhet me fëmijët e porsalindur. Në shërbimin e pediatrisë në QSUT janë dy lloje kirurgjishë, ajo infatile dhe pediatrike. Tek ajo pediatrike ...

Read More »

Pasojat e rënda te fëmijët nga pandemia

Patologjitë më të shpeshta neurologjike nuk prekin vetëm të rriturit por edhe fëmijët. Disa patologji bien në pah që në vegjeli për t’u diagnostikuar. Mund të përmendim, epilepsinë e cila mbetet sëmundja kryesore neurologjike e cila prek fëmijët. Epilepsia është përcaktuar si dy ose më shumë kriza konvulsive të paprovokuara. Në një intervistë për gazetën “Shëndet Plus” mjeku neuro-pediatër Armand ...

Read More »

Dr. Helidon Nini: Pacientë në kimioterapi janë diagnostikuar me Covid, ja si funksionoi shërbimi për pacientët me kancer

Rastet e kancerit të gjirit janë shtuar vitet e fundit, jo vetëm tek moshat e mëdhaja, por edhe tek femrat në moshë të re. Në një intervistë për gazetën “Shëndet Plus” Prof. Asc. Helidon Nina, njëkohësisht edhe drejtues mjekësor në spitalin onkologjik tregon më shumë rreth kësaj patologjie. Doktor, sa është numri i të sëmurëve me kancer të gjirit? Nëse ...

Read More »

Dr. Astrit Zeneli: Rënie drastike e numrit të dhuruesve vullnetarë të gjakut

Pandemia  ka  bërë që dhuruesit vullnetarë të gjakut të bien ndjeshëm. Studentët ishin pjesa më e madhe e dhuruesve.  Nevoja për gjak është nevojë jetese për të sëmurët talesemik e jo vetëm. Të sëmurë talasemik në vendin tone janë rreth 6oo të cilët kanë nevojnë për transfusion gjaku çdo dy javë ose çdo 10 ditë. Mjeku transfuziolog Astrit Zeneli në një ...

Read More »

Dr. Manika Kreka: Tre pacientë talasemikë me Covid-19, mungesa e gjakut po i detyron të vijnë çdo javë në QSUT

Për disa sëmundje shpëtim për të jetuar janë medikamentet, por për  sëmundjen  e gjakut e njohur ndryshe dhe si  Talesemia  shpëtim është vetëm të bësh transfuzion gjaku. Transuzioni i gjakut është e vetmja mënyrë për të qëndruar në jëtë. Talesemia sëmundja që lind me të dhe jeton me të. Në Qendrën e Sëmundjeve të Linduara të gjakut tek pediatria në ...

Read More »

Sa është kohëzgjatja e fazës ngjitëse nga Covid-19?

Blerta Brati, mjeke Në Covid-19, kohëzgjatja e fazës ngjitëse nuk kalon 9 ditë dhe kulmi është në fund të pesë ditëve të para pas shfaqjes së simptomave. 👇👇 1.Virusi aktiv është i pranishëm në zgavrat e hundës deri në nëntë ditë pas shfaqjes së simptomave . Ne 97.5% të njerëzve që zhvillojnë sëmundjen e bëjnë këtë brenda 11.5 ditëve nga ...

Read More »

Mjekja Brati: Dëgjoni profesionistët apolitikë, virusi ka pësuar mutacion

Bisedoi: Klevisa GJIKA Qarkullimi i virusit nga njëri cep i globit në tjetrin është shoqëruar me mutacion të covid – 19 në vende të ndryshme. Koronavirusi është i ndryshëm nga një popullsi në tjetrën pohon mjekja mikrobiologe Blerat Brati, mirëpo sipas saj e rëndësishme është të merret informacioni i duhur nga njerëzit e duhur. “Dëgjoni vetëm profesionistët apolitikë. Njerëzit duhet ...

Read More »

Specialistja e ISHP: Problemet mendore nga covid – 19 i mbivendosen pasojave që la tërmeti i 26 nëntorit

Bisedoi: Klevisa GJIKA Vështirësitë e krijuara nga përhapja e koronavirusit në vendin tonë i mbivendosen problemeve që la pas tërmeti i 26 nëntorit. Jonida Haxhiu, specialiste pranë ISHP për problemet mendore, tregon se pasojat mendore të covid – 19 i bashkëngjiten pasojave që shkaktuan lëkundjet sizmike në shëndetin mendor. “Ka qenë një mbivendosje. Në vendin tonë u përjetua një periudhë ...

Read More »

Të jetosh çdo ditë me kolostomë, kushton shtrenjtë. MSHMS asnjë masë lehtësuese

Denisa Canameti COVID-19 ka rënduar situatën financiare të pacientëve që jetojnë me kolostomi të përkohshme apo të përhershme! Shumë prej tyre, janë persona të moshuar dhe me sëmundje bashkëshoqëruese, me rrisk të lartë për të zhvilluar komplikacione të rënda shëndetësore. Shoqata e Invalidëve të Punës, ka të identifikuar nurmin e personave të operuar dhe që kanë nevojë për qeset e ...

Read More »