Alarmojnë shkencëtarët: “Sëmundja e drerit zombie” vdekjeprurëse! Mund të përhapet tek njerëzit, pasojat do të jenë fatale

Shkencëtarët kanë njoftuar për një sëmundje e re e quajtur “sëmundja e drerit zobie”, që përhapet tek njerëzit dhe se duhet të jemi të përgatitur.

Gjendja vdekjeprurëse, e njohur në mjekësi si sëmundja kronike e shpërdorimit, bën që kafshët të jargëzojnë tepër, të dobësohen, të fillojnë të pengohen dhe të shikojnë bosh. Disa ekspertë kanë frikë se sëmundja mund të përhapet te njerëzit në një mënyrë të ngjashme me sëmundjen e lopës së çmendur në vitet 1980 .

Dr Michael, nga Universiteti i Minesotës, i tha Fortune: Nuk ka ende prova që ne kemi parë kryqëzim te njerëzit, por çfarë nëse do të ndodhte? Është një shqetësim i madh dhe ne duhet të përgatitemi.

CWD është një sëmundje infektive që prek drerin, karibën dhe renë dhe po bëhet gjithnjë e më e zakonshme. Është zbuluar në 32 shtete të SHBA-së, tre provinca kanadeze, Korenë e Jugut, Finlandë, Norvegji dhe Suedi.

Alarmi ra në dhjetor pasi qindra drerë në Parkun Kombëtar Yellowstone u zbuluan se ishin infektuar me sëmundjen shumë ngjitëse. Departamenti i Lojërave dhe Peshkut në Wyoming testoi mishin e 6701 drerëve, deri në vitin 2022, duke zbuluar sëmundjen në rreth 800 mostra.

Shkaktohet nga prionet, një lloj proteine, që shkaktojnë ndryshime në trurin e kafshëve dhe në sistemet nervore. Hulumtimet, të publikuara në Acta Neuropathologica, zbuluan se “CWD mund të infektojë njerëzit, megjithëse barriera e transmetimit ka të ngjarë të jetë më e lartë në krahasim me transmetimin zoonotik të prioneve të bagëtisë”.

Studimi zbuloi se ndërsa minjtë mund të infektoheshin me sëmundjen, ajo nuk shkaktonte të njëjtat simptoma si te dreri, të cilat përfshijnë koordinim të dobët, ndjesi e pakëndshme dhe dridhje.

Mund të duhet më shumë se një vit që një dre i infektuar të zhvillojë simptoma dhe ai mund të vdesë para se të fillojë të derdhet ose të marrë një “vështrim të zbrazët”. Aktualisht nuk ka asnjë trajtim apo vaksinë efektive për sëmundjen.

Përgatitjet janë duke u zhvilluar

Dr Osterholm tani po punon me organizata të tjera për t’u përgatitur për një përhapje të mundshme te njerëzit ose kafshët e fermës që hamë. Grupi i tyre ndërkombëtar përfshin 67 ekspertë nga shtatë vende.

Ato përfshijnë përfaqësues nga agjencitë federale si Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) dhe Institutet Kombëtare të Shëndetit (NIH).

Ekspertët po shikojnë mbikëqyrjen e kafshëve, diagnostikimin, kapacitetin laboratorik dhe planifikimin dhe reagimin për sëmundjen.

Dr Osterholm tha: Nëse 25 vjet më pas zbulojmë se e gjithë kjo punë që bëmë ishte e panevojshme, kjo do të ishte fitorja më e madhe nga të gjitha.

Burimi-top-channel.tv

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*