Lajme

Viti i Pandemisë, pse u rrit ekonomia me 3%, sektorët që kanë ndikuar; a është kjo rritje një iluzion?

Statistikat e ecurisë ekonomike për vitin 2020 habitën shumëkënd. Pas një tkurrje prej -5.5% për 9-mujorin, ekonomia bëri një kthesë të papritur, duke u zgjeruar me gati +3% në 3-mujorin e fundit. Ecuria positive që në fakt nuk ishte konstatuar as në dy tremujorët e parë të 2019, kur vendi ishte në në situatë normale, zvogëloi ndjeshëm treguesin e rënies ...

Read More »

Analizat në shtet bëhen! Por, duhet pritur 3 muaj

Qytetarët ankohen çdo ditë për kostot e larta që duhet të paguajnë kur përballen me sistemin shëndetësor publik. Slogani shëndetësia falas nuk përkufizon aspak realitetin në terren. Sepse për të marrë shërbimin falas, duhet pritur 1 deri në 3 muaj, e për rrjedhojë pacientët zgjedhin të shkojnë në klinika private, aty ku shëndetësia kushton shtrenjtë. Sot, gazetarët e shëndetit online, ...

Read More »

Vendimi i Britanisë së Madhe: Vaksina e AstraZeneca-s, jo për personat nën 30 vjeç

Autoritetet britanike rekomanduan që vaksina e AstraZeneca-s kundër Covid 19-s të mos u jepet personave në moshë të rritur nën 30 vjeç, kur është e mundur, kjo për shkak të forcimit të provave se ajo mund të ketë lidhje me një lloj të pazakontë mpiksjeje të gjakut. Rekomandimi erdhi pasi entet rregullatore si në Britani, ashtu edhe në Bashkimin Evropian ...

Read More »

Dr. Ernest Caka: Trajtimi me oksigjen në shtëpi, ja çfarë rrezikojnë pacientët

Ndërsa Shqipëria po përballet me pandeminë e Covid-19 dhe sistemi shëndetësor publik është përqëndruar kryesisht në menaxhimin e rasteve aktive, qindra qytetar kanë zgjedhur të trajtohen në shtëpi, edhe në rastet kur gjendja e tyre shëndetësore kërkon që ata të hospitalizohen. Aktualisht, sipas të dhënave zyrtare të Ministrisë së Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale, kemi 29,301 raste aktive, 256 të shtruar ...

Read More »

BE, 90 milionë euro për Shqipërinë: Do të kontribuojë në zbutjen e pasojave të rënda socio-ekonomike të pandemisë

Komisioni Europian, në emër të BE-së, ka disbursuar sot 90 milionë euro për Shqipërinë në kuadër të programit të tij të ndihmës makrofinanciare për të përballuar pasojat negative sociale dhe ekonomike të krijuara nga pandemia e COVID-19. Në njoftimin për shtyp, KE thekson se Shqipëria është vendi i tetë që merr një disbursim nga paketa emergjente prej tre miliardë eurosh ...

Read More »

OBSH-ja kritikon Evropën për fushatën e ngadaltë të vaksinimit

Fushata e vaksinimit kundër COVID-19 në Evropë është “e ngadaltë” dhe kjo gjë është e “papranueshme” tha kreu për Evropën i Organizatës Botërore të Shëndetësisë, duke ngritur shqetësime se vonesat në dhënien e vaksinave mund të prolongojnë dhënien fund të pandemisë. Vetëm 10 për qind e popullsisë së Evropës kanë marr një dozë të vaksinës dhe vetëm 4 për qind ...

Read More »

Të humbur në front: Goditja e rëndë e COVID-19 mbi personelin mjekësor në Shqipëri

Me 55 mjekë dhe infermierë të vdekur si pasojë e komplikacioneve nga koronavirusi, komuniteti i mjekëve në Shqipëri po ngre pikëpyetje të reja nëse mbrojtja e personelit ishte e mjaftueshme dhe nëse fatalitetet mund të parandaloheshin. Në repartin e Neurologjisë në qendrën spitalore universitare “Nënë Tereza”, zyra e mjekut Drini Dobi qëndron e paprekur prej muajsh. Një kordele e zezë ...

Read More »

Dy fjalë për “elitat” që rrënuan mjekësinë shqiptare

Nga Nderim Horeshka Sot, në ditën ndërkombëtare të mjekëve, kisha dy fjalë me thënë për një përqindje të vogël të armatës së madhe të mjekëve shqiptare. Janë shumë të paktë në numër, por të mëdhenj në “vlerat” shkatërrimtare. E kam fjalën për ato të ashtuquajtur ose të vetëquajtur “Elita “ të mjekësisë shqiptare, të cilët e kanë drejtuar dhe sunduar ...

Read More »

Kontrollet radiologjike të pa justifikuara, si po rrezikojnë shëndetin e njerëzve

Përgatiti Gerta Halilaj *Pedagoge dhe Teknike Imazheri Mjekësore, S. U. Sh. Ndoqi, Tiranë Të ndërgjegjësohemi në përdorimin me kujdes dhe të justifikuar të rrezatimeve jonizuese.(Përdorim të justifikuar klinikisht dhe shkencërisht dhe të kujdesshëm të ekzaminimeve radiologjike, Grafi/Skaner) Imagjinojeni botën përpara 1895, shumë pak teknologji që sot konsiderohet thelbësore: pa kompjuter, televizion, aviacion dhe pa teknika diagnsotikuese apo terapeutike imazherike. Përpara ...

Read More »

Vaksinimi kundër COVID-19, kërkesë online përmes e-Albania

Në platformën e-Albania tashmë mund të bëhet kërkesë online për t’u vaksinuar kundër COVID-19. Në faqen zyrtare të e-Albania (kliko këtu) gjendet edhe informacioni i plotë mbi procedurën online. Kërkesë për vaksinim Covid-19 Shërbimi elektronik “Kërkesë për vaksinim Covid-19” ju mundëson të gjithë qytetarëve që dëshirojnë të kryejnë vaksinimin për Covid-19, të dërgojnë kërkesën e tyre online pranë Ministrisë së ...

Read More »