Lajme

Shtohen të sëmurët mendor! Psikiatrja Arjana Rreli: Po arrijmë edhe 30 vizita në një ditë

Raporti për Shëndetit Mendor 2024 realizuar nga Instituti Ndërkombëtar i Sondazheve IPSOS, doli në përfundime shokuese, është shtuar numri i të prekurve nga sëmundjet psikike. Raporti për Shëndetit Mendor 2024 realizuar nga Instituti Ndërkombëtar i Sondazheve IPSOS, doli në përfundime shokuese, është shtuar numri i të prekurve nga sëmundjet psikike. Në Gjermani, gati 1/3 e popullsisë vuan çrregullime të shëndetit ...

Read More »

Qendra Shëndetësore Funarë me ilaçe të skaduara. Mbetjet spitalore në kuti moltosh e patatinash

Me dhjetëra medikamente të skaduara dhe mbetje spitalore janë gjetur në qendrën shëndetësore të fshatit Funarë, Librazhd. Mbetjet spitalore u gjetën nga gazetarët e Fiksit në dhomën ku bëhen injeksionet e pacientëve, në disa kuti moltosh dhe patetinash. Në këtë dhomë ndodheshin dy kuti ku në njërën prej tyre mbaheshin shiringat, gjilpëra ndërsa në kutin tjetër kishte shishe serumi gjysmë ...

Read More »

Zheni Gjergji: Qeveria jo transparente, shqiptarët paguajnë 60% nga xhepi i tyre për shërbim dhe trajtim shëndetësor

Kryetarja e e Komisionit të Shëndetësisë, Zheni Gjergji deklaron se, pavarësisht se qeveria flet për “buxhete historike”, Shqipëria është një nga vendet me buxhete më të ulëta për shëndetësinë.  “Komisioni i Shëndetësisë analizon cdo vit buxhetet që akordon qeveria shqiptare për shëndetësinë dhe ajo që vihet re është se këto buxhete e klasifikojnë Shqipërinë si një nga vendet me buxhetet  ...

Read More »

Dëshmi/ “Në laboratore të ndryshme, merrja përgjigje të ndryshme analizash, nuk dija cilin bakter të mjekoja?!”

“Gabimet ndodhin” është një frazë e zakonshme, por disa gabime janë shumë më serioze se të tjerat. Ky është sigurisht rasti kur ne e kthejmë vëmendjen te kujdesi shëndetësor, dhe në veçanti te laboratoret mjekësore, ku edhe gabimi më i vogël mund të ndikojë drejtpërdrejt në mirëqenien e një pacienti. Laboratorët mjekësorë, sidomos në Tiranë janë përhapur si ”kërpudha”, por ...

Read More »

Autonomia spitalore/ Vasili: Si mund të bashkëjetojë një autonomi me koncensione?! Proces i kompromentuar fillim e mbarim

Ish ministri i Shëndetësisë, Petrit Vasili vë gishtin në disa plagë që vuan sistemi ynë shëndetësor sot. Konstatimet e tij erdhën gjatë tryezës së diskutimeve organizuar nga  Shoqata Together for Life, ku u prezantua raporti me temën “Fondi i Sigurimit të Detyrueshëm të Kujdesit Shëndetësor – A mbulon skema nevojat reale të kujdesit shëndetësor”, mbështetur nga National Endoëment for Democracy. ...

Read More »

Kontraceptivi i emergjencës/ Mjekja: Gratë pa informacion. Keqpërdorimi jep probleme

Shumë gra dhe vajza në Shqipëri i drejtohen shpesh farmacive për të marrë pilulën e emergjencës, për të parandaluar shtatzënitë që vijnë nga marrëdhënie seksuale të pambrojtura.  Por për mjeken gjinekologe Lindita Myzyri, shpesh ata nuk kanë informacionin e duhur mbi medikamentit që përdorin.  ‘Një pjesë e mirë e vajzave dhe grave drejtohen direkt në farmaci për të marrë pilulën ...

Read More »

Shtëpitë e të moshuarve pa psikiatër/ KLSH: 45% probleme të shëndetit mendorë

“322 të moshuar jetojnë në 6 qendrat rezidenciale, që gjenden në Tiranë, Shkodër, Kavajë, Fier, Gjirokastër dhe Poliçan. Një raport i KLSH ka nxjerr në pah se në asnjë prej këtyre institucioneve nuk ka një mjek psikiatër, në një kohë kur 45% e të moshuarve kanë probleme”. Në dokumentin e hartuar nga audituesit, vërehet se veç mjekut psikiatër në  këto ...

Read More »

Barra e sëmundjeve rrit importet e farmaceutikës me 14% më 2023, por po konsumohen ilaçe më të lira

Sasitë e importeve të produkteve farmaceutike panë rritje të shpejtë vitin e kaluar me rreth 14%, pas një rënie të lehtë pas pandemisë. Të dhënat e INSTAT referojnë se vitin e kaluar u importuan 6,753 tonë ilaçe nga 5,917 tonë me 2022, por shihet një tendence e rritjes së fortë e importeve nga Turqia. Vitin e kaluar u importuan nga ...

Read More »

Shqipëri, “autonomia spitalore” rikthehet debati për shërbimet shëndetësore

Në Shqipëri autoritetet zyrtare po prezantojnë disa elementë të autonomisë spitalore, që parashikon delegimin gradual të vendimarrjes financiare dhe administrative nga strukturat e qeverisjes së përgjithshme te spitalet. Spitalet publike që plotësojnë disa kritere, po pajisen me kartën e autonomisë menaxheriale, e cila bazohet në atë që quhet praktikë e dyfishtë, sipas së cilës qytetarët do të kenë mundësi të ...

Read More »

Klinikat private nuk iu nënshtruan akreditimit siç premtoi Manastirliu

Vdekja e një 3-vjecari pas ndërhyrjes dentare në një klinikë private të Tiranës dëshmoi mungesën e standardeve dhe garancive nga këto institucione. Normalisht të dhënat për ligshmërinë ose jo të klinikës duhej të ekzistonin të publikuara, kritere bazë këto për procesin e akreditimit. Proces ky i dështuar, sikurse premtimet e hershme se pa akreditim, institucioneve shëndetësore do t’u hiqej licenca. ...

Read More »