Lajme

OBSH: Bota mund ta vërë nën kontroll pandeminë brenda disa muajve

Bota mund ta vërë nën kontroll pandeminë globale COVID-19 në muajt e ardhshëm, por me kusht që ajo të shpërndajë burimet e nevojshme në mënyrë të drejtë, tha kreu i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH), Tedros Adhanom Ghebreyesus. “Ne kemi mjetet për ta sjellë këtë pandemi nën kontroll brenda disa muajsh, nëse i zbatojmë ato në mënyrë të qëndrueshme dhe ...

Read More »

Luljeta Serbo Kote: Astma bronkiale tek fëmijët, si shfaqet dhe si mjekohet?

Në përkufizimin e OBSH Asthma përcaktohet si një sëmundje inflamatore  kronike e bronkeve, që karakterizohet me një obstruksion difuz bronkial.  Më thjesht mund të themi që është një sëmundje kronike, që kërkon ndjekje dhe trajtim në vazhdimësi e që shfaqet me fishkëllima nga ngushtimi bronkial. Asthma është sëmundja më e shpeshtë kronike e rrugëve të frymëmarrjes te fëmijët. Statistikat botërore tregojn se nga ...

Read More »

Mjekët: Pap-testi të përfshihet në paketën e check-up, ndërgjegjësimi i grave është i ulët

Kanceri i qafës së mitrës është kanceri i dytë më i zakonshëm te gratë, veçanërisht në vendet në zhvillim. Kanceri i qafës së mitrës është një sëmundje tërësisht e parandalueshme e megjithatë, ai mbetet shkak i rëndësishëm i vdekjes nga kanceri te gratë në mbarë botën. Në Shqipëri raportohen rreth 100 raste të reja çdo vit nga Shërbimi i Onkologjisë ...

Read More »

Kirurgu i Traumës: Kemi mbingarkesë dhe mungesë stafi, kirurgët e QSUT-së të vijnë tek ne

Spitali Universitar i Traumës nga 20 marsi i 2020-s u kthye në spitalin që pret edhe urgjencat kirurgjikale të QSUT-së. Në QSUT u “paralizua” pjesërisht shërbimi, pasi u përqëndrua puna në pritjen dhe menaxhimin e pacientëve pozitiv me Covid.  Kjo situatë ka sjellë një mbingarkesë për stafin e Spitalit të Traumës. Në një intervistë për gazetën ‘Shëndet plus’ mjeku kirurg ...

Read More »

“Me një bebe, tani”, sfidat psikologjike dhe financiare të çifteve të prekur nga infertiliteti

Si femra ashtu edhe mashkulli nuk janë imunë ndaj infertilitetit, por duket se mosha është një faktor kryesor, qe prek ne kohë të ndryshme për të dyja gjintë. Në moshë të re, problemet më serioze nga infertiliteti konstatohen tek mashkulli. Në një intervistë për gazetën “shëndeti online” mjeku obsetër gjinekolog Dr. Blerti Cami shpjegon shkaqet e kësaj sëmundje dhe format ...

Read More »

Shpenzimet e kurimit për COVID-19 po sakatojnë mirëqenien e familjeve shqiptare

Mijëra familje shqiptare po vuajnë jo vetëm nga sëmundja COVID-19, e cila ka sakatuar ekonominë dhe ka shkaktuar deri më sot së paku 1681 të vdekur, por edhe nga shpenzimet e konsiderueshme të lidhura me blerjen e pajimeve farmaceutike apo për kryerjen e analizave, të cilat në përgjithësi kryhen në sektorin privat. Shoqata “Together for Life” ka realizuar një vlerësim  ...

Read More »

Dr. Rustem Celami: Për COVID 19 në shtatzëni!

Përgatiti materialin, Prof. Assoc. Dr. Rustem Celami, obstetër gjinekolog Informacion i përgjithshëm: Femrat janë të riskuara të preken njësoj si meshkujt, por meshkujt bëjnë dekurs klinik më të rëndë dhe kanë fatalitet më të lartë. Gratë shtatzëna që preken nga COVID 19, mund të jenë më të riskuara dhe rritet mundësia e një përkeqësimi të gjendjes shëndetësore sesa në gratë jo ...

Read More »

Dr. Anila Babameto-Laku: Sëmundjet e rralla gjenetike, testet gjenetike dhe këshillimi gjenetik

Shefe e Shërbimit të Laboratorit të Gjenetikës, PAI Pediatrik, QSUNT “Sëmundjet e rralla janë të rralla, por pacientët me sëmundje të rralla janë të shumtë” është moto e Orphanet, portali i references për informacionin mbi sëmundjet e rralla dhe medikamentet për këto sëmundje. Sëmundjet e rralla janë individualisht të rralla, por ato janë aq të shumta sa që incidenca e ...

Read More »

Vonesa dhe pritje të gjata për marrjen e shërbimit tek onkologjiku, prishet sistemi

Desara Çela Gazeta “Shëndeti online” bëri sot një monitorim në Qendrën Spitalore Universitare “Nënë Tereza”, pas denoncimeve për trafik të ngarkuar makinash në ambientet e këtij spitali. Pas verifikimit të situatës, e cila si duket u qetësua shpejt, u pa se një tjetër radhë ishte krijuar përpara shërbimit të onkologjisë. Pacientët po prisnin me orë në radhë për tu futur brenda ...

Read More »

Dr. Bledi Kalaja: Hemofilia trajtohet edhe në vendin tonë, ja ç’duhet të dinë pacientët

Bisedoi: Desara Çela Në mbarë botën ka rreth 400.000 pacientë me hemofili kurse në Shqipëri janë regjistruar në Qendrën Kombëtare të Hemofilisë 253 pacientë. Hemofilia është sëmundje e trashëguar dhe shumica e personave që vuajnë prej saj janë meshkuj. Çdo vit, mesatarisht 1 në 5000 djem të lindur është me hemofili. Mbijetesa e pacientëve me hemofili është përmirësuar si pasojë e ...

Read More »