Mjekja pediatre: Kolla e mirë çdo 3 vite shfaqet si endemike, shenjat dhe kujdesi që duhet të tregoni

Nga Zerina Sheme
(Mjeke pediatre)

Mikrobi i kollës së mirë (Bordetella Pertussi) qarkullon i lirë në natyrë. E gjejmë si infeksion në forma sporadike.

  • Çdo 3 vjet mund të shfaqet si endemike
  • Shpesh kalon pa u diagnostikuar.
  • Prek edhe të rriturit.

–  I sëmuri mund ta përhapë infeksionin tek të tjerët deri në një muaj.

Mbartës i vetëm është njeriu.

shfaqet si kollë që zgjat mbi 3 javë deri në tre muaj.

➡️ Shenjat:

Kollë e thatë, me kriza të forta, mbytëse, sidomos natën, ose kur rri shtrirë. Kriza përfundon me një frymëmarrje të thellë me zhurmë;  kërkon të nxjerrë pak gëlbazë, por e ka të vështirë ta shkëpusë.

Në javën e parë kolla shfaqet si një Katar i stinës.

– Në javën e dytë çfaqen akceset e kollës, të cilat mund të provokojnë pika hemoragjike në sy, në fytyrë dhe ënjtje të qepallave. Vjell pas kollës.

Është karakteristike kjo shenjë.

– Faza e tretë e rikuperimit.

–  Komplikacioni më i shpeshtë është Bronkopneumonia.

Mjekimi

  • Makrolidet( Eritromycina, Klaritromycina ) japin efekte të mira.
  • Sirupet e kollës nuk janë efikase në këtë rast.
  • Ajroset dhoma shpesh herë në ditë.
  • Jastëku ngrihet më lart se zakonisht.
  • Fëmija mbahet i hidratuar me dhënie të lëngjeve të frutave të freskëta, ujë.

 

Imuniteti në pertussis nuk transmetohet nga nëna tek fëmija. Pra, kemi patur raste të prekur nga Pertusis edhe tek fëmijët e porsalindur.

Shpesh lind nevoja të shtrohen në spital.

Pas moshës 3 vjeç mbrojtja vaksinave bie në 50%. Pra fëmijët e rritur janë të ekspozuar ndaj infeksionit.

Këshilla

Vëzhgoni me kujdes gjendjen e përgjithshme të fëmijës.

Gjendja është e mirë, jashtë krizës, dmth nuk ka vështirësi në frymëmarrje, as temperaturë të lartë. Në format e zakonshme akceset e kollës ndodhin 5-6 herë në 24 orë.

Në format e rënda këto kriza përsëriten mbi 30 herë në 24 orë. Kjo kërkon asistencë mjekësore për t’u trajtuar

Profilaksia

Vaksinimi sipas skemës së detyrueshme të sistemit shëndetësor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*