Njihet si organ thelbësor për qindra procese të trupit, çfarë ndodh me mëlçinë tuaj nëse ndaloni së piri alkool

Mëlçia është organi më i madh i brendshëm në trupin e njeriut. Është thelbësor për qindra procese të trupit, duke përfshirë zbërthimin e ushqimit në energji dhe zbërthimin e toksinave të tilla si alkooli.

Një nga efektet e para që alkooli ka në mëlçi është akumulimi i yndyrës në qelizat e mëlçisë, i njohur si sëmundja e mëlçisë yndyrore.

Ndërsa mëlçia metabolizon alkoolin, nënproduktet kimike të prodhuara ndërhyjnë në aftësinë e mëlçisë për të shpërbërë yndyrnat. Kjo bën që yndyra e tepërt të grumbullohet në qelizat e mëlçisë.

Sa më shumë që dikush pi, aq më shumë yndyrë vazhdon të grumbullohet brenda qelizave të mëlçisë, një proces i quajtur steatozë. Ky grumbullim i yndyrës e bën të vështirë për mëlçinë të kryejë funksionet e saj normale të metabolizmit, detoksifikimit dhe sintezës së proteinave, duke bërë që ajo të zmadhohet dhe të fryhet.

Testet e gjakut tregojnë rritje të enzimave të mëlçisë pasi mëlçia yndyrore tani e ka të vështirë të funksionojë siç duhet. Abuzimi i vazhdueshëm i alkoolit do të çojë në inflamacion të vazhdueshëm që shkakton dëme të përhershme.

Qelizat e mëlçisë bllokohen me yndyrë derisa ato zëvendësohen gradualisht me indet e mbresë në një proces të njohur si fibrozë.

Përveç kësaj, studimet kanë vërtetuar se edhe nëse dikush konsumon një sasi të madhe alkooli qoftë edhe një herë në muaj, rrit rrezikun e sëmundjeve kardiovaskulare dhe goditjes në tru.

Si mund të dihet se ai rrezikon të dëmtojë mëlçinë e tij?

“Derisa të keni sëmundje të avancuar të mëlçisë, nuk do të ketë asnjë shenjë”, shpjegon Dr. Michael Huw Chapman.

“Konsumimi i tepërt i alkoolit mund të shkaktojë dëmtime të konsiderueshme në mëlçi dhe procesi i rigjenerimit të saj çon në mënyrë të pashmangshme në dhëmbëza”

Dhembja është ajo që çon në gjendjen e cirrozës, ku indi i mbresë ndalon mëlçinë tonë të funksionojë siç duhet. Nuk shkaktohet vetëm nga përdorimi i tepruar i alkoolit, por edhe nga infeksione të tilla si hepatiti apo edhe një dietë e pasur me yndyrë dhe sheqer. Trashëgimia mund të ndikojë gjithashtu në prirjen tonë për dëmtim të mëlçisë.

Përfitimet e lënies së alkoolit mund të ndryshojnë nga personi në person, varësisht se sa i madh është ai ndryshim nga sjellja e tyre bazë, thonë ekspertët.

Disa që pinë pak mund të ndiejnë së shpejti një ndjenjë të përgjithshme të shëndetit, ndërsa ata që konsumojnë alkool çdo ditë mund të vërejnë efekte fiziologjike më të theksuara, si më shumë qartësi mendore, gjumë më të mirë, humbje peshe dhe një ndjenjë “detoksifikimi”.

A mund të rigjenerohet mëlçia?

Mëlçia mund të fillojë të rikuperohet brenda javësh ose muajsh pas ndërprerjes së alkoolit. Fillimisht, ai do të fokusohet në riparimin e dëmtimeve të vogla dhe reduktimin e inflamacionit. Me kalimin e kohës, ai mund të rigjenerohet dhe të rifitojë funksionin e tij, por ky proces mund të zgjasë nga disa muaj deri në vite.

Por çfarë ndodh me mëlçinë tonë kur ndalojmë së piri?

  1. Riparoni dëmtimet e mëlçisë
  2. Zvogëlon rrezikun e sëmundjeve të zemrës
  3. Zvogëlon rrezikun e kancerit
  4. Më e lehtë për të humbur peshë
  5. Funksionet e përmirësuara të trurit

Burimi-panorama.com.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*