A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

11 prilli, Dita Botërore e Parkinsonit

11 Prilli shënon Ditën Botërore të Parkinsonit, një ditë ndërkombëtare ndërgjegjësimi që synon të nxjerrë në pah sfidat me të cilat përballen ata që jetojnë me sëmundjen e Parkinsonit, një çrregullim degjenerues i sistemit nervor qendror. Çfarë është sëmundja e Parkinsonit? Sëmundja e Parkinsonit është një çrregullim neurologjik progresiv që ndikon në lëvizjet motorike të trupit. Ndodh kur qelizat e ...

Read More »

Raporti i OBSH: Afërsisht 1 në 6 persona në mbarë botën përjetojnë infertilitet

Një numër i madh personash preken nga infertiliteti gjatë jetës së tyre, sipas një raporti të ri të publikuar nga OBSH. Rreth 17.5% e popullsisë së rritur – afërsisht 1 në 6 persona në mbarë botën – përjetojnë infertilitet, duke treguar nevojën urgjente për të rritur aksesin e kujdesit ndaj fertilitetit në një mënyrë të përballueshme dhe me cilësi të ...

Read More »

1 në 36 fëmijë autik, po shtohen rastet nga përdorimi i teknologjisë

Në Ditën Botërore të Autizmit ekspertët ngrenë alarmin se qëndrimi i fëmijëve të vegjël me orë të tëra përpara ekraneve qofshin këto televizor apo smartphonë po rrisin problematikat e zhvillimit të tyre. Autizmi virtual, një term jo shumë i njohur në Shqipëri duket se po rrit rastet e fëmijëve të prekur dhe shkak kryesor mbetet përdorimi i pajisjeve teknologjike. “Autizmi ...

Read More »

Strategjia globale e OBSH për hepatitin, synon të reduktojë infeksionet e reja të hepatitit me 90% dhe vdekjet me 65% përgjatë periudhës 2016 – 2030

Hepatiti është një inflamacion i mëlçisë që shkaktohet nga një sërë virusesh infektive dhe agjentë joinfektivë që çojnë në një sërë problemesh shëndetësore, disa prej të cilave mund të jenë fatale. Ekzistojnë pesë lloje kryesore të virusit të hepatitit, të njohura si tipet A, B, C, D dhe E. Ndërsa të gjitha shkaktojnë sëmundje të mëlçisë, ato ndryshojnë në mënyra ...

Read More »

Dr. Helidon Nina: Pandemia nuk e ndërpreu shërbimin në onkologjik! Kontrolle jo vetëm në Tetor  

Askush nuk e di shkakun e vërtetë të kancerit të gjirit, apo nëse kanceri i gjirit ka një shkaktar të vetëm, apo jo. Dimë se disa njerëz janë më të rrezikuar për të zhvilluar kancer gjiri. Dimë se disa faktorë duken se rrisin rrezikun për të zhvilluar kancer gjiri. Kanceri i gjirit është kanceri më i shpeshtë në gratë. Ai ...

Read More »

Dr. Luareta Dibra: Pacientët me sëmundje zemre, 6 herë më shumë rrezik për fatalitet nëse infektohen me Covid-19

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku kryesor i vdekshmërisë globale. Në vitin 2019 rreth 17.9 milion njerëz humbën jetën në botë për shkak të sëmundjeve kardiovaskulare. Identifikimi i personave me risk të lartë për të zhvilluar sëmundje kardiovaskulare dhe trajtimi në kohë i tyre mund të kontribuojë në parandalim të vdekjeve të parakohshme. Për më shumë informacion në lidhje me sëmundjet kardiovaskulare, ...

Read More »

OBSH monitoron një variant të ri të COVID-19

Organizata Botërore e Shëndetit po monitoron një variant të ri të Covid-19, i identifikuar si “Mu”, shkronja e 12 në alfabetin grek. Ky variant njihet në gjuhën shkencore si B.1.621 dhe është i klasifikuar në pesë “variantet e interesit” nga OBSH. Sipas OBSH-së, ky variant i COVID-19 ka mutacione që kanë shfaqur rezistencë ndaj vaksinave anti-COVID, ndërkohë që thekson se ...

Read More »

Si të shpjegojmë shpejtësinë e rrufesë me të cilën përhapet varianti Delta?

Nga Blerta Brati, mjeke mikrobiologe Periudhë më e shkurtër e inkubacionit dhe ngarkesë virale 1,260 herë më e lartë! Ai “karakterizohet nga konkurrenca e rritur në krahasim me variantet e tjera, në veçanti variantin Alpha, dhe ka të ngjarë që ai të jetë tashmë shumica në të gjithë botën ose është në proces për t’u bërë i tillë”. Transmetueshmëria e ...

Read More »

Tumoret zbresin në moshat e reja, rritet mbi 100% fataliteti në femrat 30-40 vjeç më 2020

Vitin e kaluar humbën jetën nga sëmundjet tumorale 3589 persona, pothuajse në të njëjtin nivel me vitin paraardhës, por të dhënat tregojnë se më të dëmtuar nga kjo sëmundje kanë qenë femrat në moshën 30 -40 vjeç. Gjatë vitit pandemik ku edhe gjithë vëmendja dhe energjitë e sistemit shëndetësor ishin përqendruar tek menaxhimi i Covid-19, sëmundja e tumorit ka rezultuar ...

Read More »

Dr. Rustem Celami: Për COVID 19 në shtatzëni!

Përgatiti materialin, Prof. Asoc. Dr. Rustem Celami, obstetër gjinekolog Informacion i përgjithshëm: Femrat janë të riskuara të preken njësoj si meshkujt, por meshkujt bëjnë dekurs klinik më të rëndë dhe kanë fatalitet më të lartë. Gratë shtatzëna që preken nga COVID 19, mund të jenë më të riskuara dhe rritet mundësia e një përkeqësimi të gjendjes shëndetësore sesa në gratë jo ...

Read More »