Raportime

Krijohet Shoqata “Jeto Përsëri”/ Fokusi i saj të përmirësojë jetesën e personave me sëmundje autoimune

U krijua Shoqata “Jeto Përsëri”, e cila ka si qëllim të përmirësojë jetesën e personave me sëmundje autoimune dhe kryesisht Sklerozën Multiple (MS). Shoqata “Jeto Përsëri” është e re, në hapat e para të saj. Ishte iniciativa, dëshira dhe përpjekjet e vazhdueshme të një grupi të vogël të cilët duke u nisur nga impakti social në pacientët me Sklerozën Multiple (MS) ...

Read More »

Fertilizimi in Vitro në Shqipëri: Ndani përvojën tuaj!

ProPacientit fton prindërit që janë përballur me probleme të infertilitetit dhe i janë drejtuar fertilizimit in Vitro që të ndajnë vështirësitë e hasura dhe kostot e trajtimit. Përparësitë e mëdha në trajtimin e infertilitetit, duke përdorur teknologjitë e riprodhimit të asistuar (ART), kanë bërë të mundur që shumë individë/çifte të kenë fëmijë me asistencë mjekësore, pavarësisht origjinës së problemit. Për ...

Read More »

Betejë e dyfishtë: Mungesa e ilaçeve rrezikon fëmijët me leuçemi

Prindërit e fëmijëve me sëmundje të rënda të gjakut në Shqipëri shpenzojnë mbi 2 milionë lekë në muaj për të siguruar kimiopreparatet që mungojnë vazhdimisht në spital, por gjenden ilegalisht në farmacitë pranë QSUT-së. Denisa Canameti Në shërbimin e Onko-Hematologjisë në qendrën spitalore “Nënë Tereza” në Tiranë, nëna e një djali të kuruar për leuçemi po lufton me ankthin se ...

Read More »

Pa efekt dhe kontroll: Pikëpyetjet mbi cilësinë e barnave në Shqipëri

Dhjetëra qytetarë shqiptarë, shumica pacientë kronikë, besojnë se ilaçet e përfituara nga lista e barnave të rimbursueshme nuk bëjnë efektin e pritshëm. Denisa Canameti në Tiranë Partizan Malkaj, kryetar i Shoqatës së Pacientëve me Hepatit në Shqipëri, shpenzon çdo muaj një kuotë nga xhepi për të siguruar medikamentin që i nevojitet. “Marr gjithmonë alternativën e dytë në listën e barnave ...

Read More »

Beteja e vështirë me kancerin: Ndani përvojën tuaj

Pro Pacientit fton pacientët e sëmundjeve tumorale dhe të afërmit e tyre që të ndajnë me ne vështirësitë në sigurimin e medikamenteve apo kryerjen e terapive gjatë betejës suaj të vështirë me sëmundjen. ————–   Kanceri sot është shkaku i dytë madhor i vdekjeve në Shqipëri. Ndërsa Ministria e Shëndetësisë dhe Mbrojtjes Sociale garanton se me buxhetin e vënë në dispozicion mbulohen nevojat ...

Read More »

Manastirliu: Do vendosim ‘Greenpass’ për të hyrë në lokale dhe në strukturat e shërbimi

Ashtu si në shumë vende të tjera të botës, edhe në Shqipëri shumë shpejt pritet të hyjë në “lojë” ‘Greenpass’. Këtë e bëri të ditur ministrja e Shëndetësisë, Ogerta Manastirliu e cila deklaroi nga foltorja e Kuvendit se të gjithë qytetarët shqiptarë duhet të pajisen me ‘Greenpass’ për të hyrë në lokale. ‘Do të vendosim ‘Greenpass’ për të hyrë në ...

Read More »

Dr. Edmond Puca, në një rrëfim për betejën me Covid-19

Xhoana Çallaku Kanë kaluar më shumë se një vit e gjysmë që nga konfirmimi I rastit të parë më covid-19 në Shqipëri. Që prej asaj kohe të gjithë mjekët u rreshtuan në frontin e parë të luftës më një armik, të quajtur , i padukshëm. Mjekët e Tiranës, veçanërisht, përballuan fluksin më të madh të punës, me një numër shumë të ...

Read More »

Dr. Arben Rroji: Pagesat nën dorë çojnë në diferencim të shërbimit ndaj pacientit, por nuk pengojnë zhvillimin

  Bisedoi: Xhoana Çallaku Që korrupsioni në sistemin shëndetësor ekziston kjo është pranuar gjithherë edhe nga drejtues të lartë të vendit. Gjithashtu, rreth 82% e qytetarëve të pyetur nga ProPacientit në një anketim me 100 persona të përfshirë, besojnë se sistemi shëndetësor është i korruptuar. Pjesa më e madhe e qytetarëve e lidh korrupsionin me paratë nën dorë ndaj bluzave ...

Read More »

Sistemi shëndetësor lëngon nga korrupsioni, por faji mbetet jetim

Rreth 82% të qytetarëve të anketuar nga ProPacientit mendojnë se sistemi shëndetësor shqiptar është i korruptuar në shumë forma, por mjekët kundërshtojnë dhe ia hedhin fajin sistemit. Denisa Canameti  Kujdesi shëndetësor është një nga fushat ku korrupsioni është i gjithëpërhapur. Një hulumtim i Transparency Internacional në të gjitha vendet e Bashkimit Europian zbuloi se shkalla e atyre që përdorën lidhjet ...

Read More »

Covid-19/Burimet njerëzore në shëndetësi të shpërndara në mënyrë të pabarabartë, ja spitalet pa infeksionistë

Tirana vazhdon të jetë qarku që ka numrin më të lartë të spitaleve dhe të shtretërve spitalorë. Kjo lidhet jo vetëm me numrin e lartë të popullsisë në këtë rajon, por dhe me përqendrimin e shërbimeve spitalore universitare në funksion të popullsisë për të gjithë vendin. Për sa i takon burimeve njerëzore, sistemi shëndetësor publik vuan nga numri i pamjaftueshëm i ...

Read More »