Transportues i shëndetshëm i virusit ose asimptomatik, cili është ndryshimi?

Blerta Brati, mjeke mikrobiologe

Simptomat e para të “koronavirusit të ri” nuk janë shumë specifike:

1.Dhimbje koke, dhimbje muskulore (ngurtësi), lodhje e rëndë. 2.Ethet dhe shenjat e frymëmarrjes (kolla, dështimi i frymëmarrjes, gulçimi, etj.) vijne pas. 3. Pastaj kemi shpesh dy ose tre ditë pas shfaqjes së simptomave të para, humbjen e shijes (ageusia) dhe humbjen e nuhatjes (anosmia). Keto konsiderohen shenja paralajmëruese të një infeksioni me koronavirus.!!

Një transportues i shëndetshëm i një virusi nuk tregon shenja klinike të infeksionit:
1.ose sepse agjenti infektiv (virusi, bakteret, etj.) nuk është shumë virulent: 2. Ose agjenti infektiv është shumë i dobët për të shkaktuar reaksione në trup dhe për këtë arsye nuk ka simptoma. 3.Ose për shkak se mbrojtja e tij imune është shumë efektive (zhvillon më shumë antitrupa se mesatarja) dhe parandalon shfaqjen e simptomave.🙏

Ju mund të jeni bartës i shëndetshëm i viruseve dhe sëmundjeve të ndryshme si: gripit, hepatitit B, tuberkulozit, një sëmundje ngjitëse seksuale si klamydia, HIV (AIDS) dhe herpesi …

Ju gjithashtu mund të jeni një bartës i shëndetshëm i një gjeni, siç është rasti për sëmundje të caktuara gjenetike dhe për këtë arsye jo-ngjitëse (fibrozë cistike për shembull). Në këtë rast, gjenet kalojnë nga prindërit tek fëmija i tyre. Secili fëmijë trashëgon gjysmën e gjeneve të tyre nga babai i tyre dhe gjysma tjetër nga nëna e tyre.

Transportues i shëndetshëm, si ta dini?

Për të diagnostikuar një person asimptomatik me Covid-19, ne nuk mund të mbështetemi në praninë e simptomave. A.-Kështu, mënyra e vetme për të ditur nëse jeni bartës i Covid-19 (me ose pa simptoma) është të kërkoni praninë e virusit, duke kryer një test PCR (një mostër nga hunda duke përdorur ‘një shtupë pambuku) e cila bën të mundur diagnostikimin e një kontaminimi të mundshëm me Covid-19. B.-Nëse një person është i infektuar me koronavirus në kohën e marrjes së mostrës, testi PCR do ta zbulojë atë.

C.-Nëse testi është negativ, nxjerrim përfundimin se personi nuk është bartës i virusit
D.-Nëse testi është pozitiv, nxirret se personi është bartës i virusit dhe për këtë arsye është ngjitës.
• Nëse personi pozitiv nuk ka simptoma në kohën e marrjes së mostrës, thuhet se ata janë një transportues i shëndetshëm.

• Nëse personi pozitiv ka simptoma (ethe, kollë, humbje erë …), ne themi se ai është simptomatik, ai nuk është një transportues i shëndetshëm.

Paralajmërim: ekzistojnë “negative të rreme” të cilat mund të vijnë për shkak të teknikës së dobët të marrjes së mostrave.

Transportues i shëndetshëm ose asimptomatik, cili është ndryshimi?

Këto dy koncepte kanë afërsisht të njëjtin përkufizim. Një transportues i shëndetshëm dhe një person asimptomatik të dy janë infektuar, por nuk tregojnë simptoma klinike që lidhen me infeksionin.

Ne flasim për “transportues të shëndetshëm” për një sëmundje infektive (transportues i shëndetshëm i një virusi për shembull) ose një sëmundje gjenetike. Nga ana tjetër, nuk mund të flitet për “transportues të shëndetshëm” për një çrregullim metabolik (diabeti, hipertensioni arterial …).
Ne flasim për një person “asimptomatik” për një sëmundje infektive, një sëmundje gjenetike ose për çrregullime metabolike.

A jemi ngjitës dhe a mund ta transmetojmë virusin?
Transportuesi i shëndetshëm nuk tregon simptoma, por mbetet ngjitës. Prandaj mund të transmetojë sëmundjen te njerëzit e tjerë. “Në rastin e Covid-19, kjo është veçanërisht e vërtetë për fëmijët, adoleshentët ose të rriturit e rinj”. Kujtese:Me ose pa simptoma, një person i infektuar me Covid-19 mund të transmetojë patogjenin mesatarisht në 3 persona, sipas percatimit te OBSH-se!!

Sa kohë jemi ngjitës?
Një transportues i shëndetshëm do të ishte më pak ngjitës në krahasim me një person me simptoma.

Periudha e inkubacionit të Covid-19, domethënë, koha midis momentit të infektimit dhe shfaqjes së simptomave të një sëmundjeje, është 3 deri në 5 ditë në shumicën e raste, por mund të jetë deri në 14 ditë.
Kjo do të thotë që një person i infektuar mund të transmetojë sëmundjen deri në mes 3 dhe 14 ditë para fillimit të simptomave (mesatarja vlerësohet në 1 javë). Por meqenëse një individ mund të jetë një “transportues i shëndetshëm”, ekziston gjithmonë rreziku i infektimit, edhe pas periudhës së inkubacionit. Nëse nuk është i izoluar, ky person mund të transmetojë pa e ditur virusin tek të tjerët të cilët nga ana tjetër mund të zhvillojnë një formë klinike, ndonjëherë serioze, të sëmundjes. Zakonisht nje izolim prej katërmbëdhjetë ditësh (katërmbëdhjetë) lejon të konsiderosh që një transportues i shëndetshëm nuk është më ngjitës. Por për të dalë nga ky izolim, transportuesi i shëndetshëm duhet të marrë dy mostra negative për të verifikuar mungesën e virusit.

Sidoqoftë, një transportues i shëndetshëm do të ishte më pak ngjitës në krahasim me një person që shfaq simptoma pasi nuk kolliten ose nuk teshtin. “Ne kemi menduar shumë nëse mund të jemi ngjitës duke qenë asimptomatik. E cila në fund të fundit është diçka fare e vështirë. Për shkak se të jesh ngjitës, duhet të nxjerrësh pikla, dmth kollitja, teshtitja. Dhe kështu dikush që sigurisht nuk ka simptoma mund të jetë bartës – ka shumë të ngjarë dhe i gjejmë herë pas here me forma jashtëzakonisht të vogla simptomatike – por në fund të fundit ka pak mjet për të përhapur virusin “.

Po sikur të jemi transportues te shëndetshëm, cfare duhet te bejme?

Çdokush mund të jetë një “transportues i shëndetshëm” dhe për këtë arsye mund të marrë pjesë në përhapjen e sëmundjes edhe pa e kuptuar atë. Kur dyshoni dhe tek kjo gje, edhe nëse dikush nuk “ndihet i sëmurë”, secili person duhet:

1.Te shmangni çdo kontakt me njerëz të pambrojtur (gra shtatzëna, të sëmurë kronikë, të moshuar, etj.).
2. Mos shkoni në vendet ku ka njerëz të prekshëm (spitale, maternitete, ambiente akomodimi për të moshuarit, etj.).
3.Respektoni gjestet themelore të “barrierës”: lani duart rregullisht (ujë + sapun) ose përdorni një tretësirë ​​hidroalkoolike, kollituni ose teshtini në bërryl ose në një shami, përdorni indet e disponueshme (dhe hidhni ato në plehra, pas përdorimit të parë).
4.Përshëndetni pa shtrënguar duart, pa përqafime dhe mbani një distancë të paktën 1 metër nga çdo bashkëbisedues.
5.Vishni një maskë në hapësira të mbyllura, por edhe jashtë shtëpisë, madje edhe në vendet ku nuk është e detyrueshme
6.Kryeni një test në rast të simptomave sugjestionuese.

Si perfundim: Bartesi i shendoshe e ka patogenin, ska simptoma, transmeton ate. Por, per fat njeriu eshte ne gjendje te mire, mbase imuniteti i tij e favorizon, dhe eshte me pak transmetues pasi nuk ka elementet simptomatike qe jane faktore te perhapjes si kolla apo teshtima!! Per nje jete te shendetshme , higjena , ushqimi aktiviteti fizik jane tre komponente qe sigurojne individin dhe te tjeret!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu