Sot, Dita Botërore e Epilepsisë, shkaqet dhe trajtimi

Epilepsia është një nga gjendjet neurologjike më të zakonshme në Mbretërinë e Bashkuar, duke prekur rreth një në 100 njerëz. Këtu keni gjithçka që duhet të dini për gjendjen, duke përfshirë simptomat dhe trajtimin. Sipas Epilepsy Action, një organizatë dedikuar për të mbështetur njerëzit me këtë sëmundje, 79 të rinj diagnostikohen me epilepsi çdo ditë. Kjo do të thotë se tre persona diagnostikohen çdo orë – një person çdo 18 minuta. Në një javë, mesatarisht do të diagnostikohen më shumë se 500 persona . Çdo muaj, rreth 2,500 njerëz.

Epilepsia është një nga gjendjet neurologjike më të zakonshme  dhe mund të prekë këdo, pavarësisht se kush është. Në fakt, gati një në 100 njerëz në MB, rreth 630,000, kanë epilepsi. Pavarësisht kësaj, ka ende mungesë të të kuptuarit për gjendjen, dhe shumë shpesh, stigmë.

Çfarë është epilepsia?

Epilepsia është një gjendje që shkakton kriza. Mund të fillojë në çdo moshë. Një konvulsion ndodh kur ka një shpërthim të papritur të aktivitetit elektrik intensiv në tru. Kjo shkakton një ndërprerje të përkohshme në mënyrën se si truri funksionon normalisht. Rezultati është një krizë epileptike.

Çdokush mund të ketë një konvulsion një herë, por kjo nuk do të thotë domosdoshmërisht se ai ka epilepsi. Ekzistojnë rreth 60 lloje të ndryshme të krizave, dhe secili lloj ka simptoma të ndryshme në varësi të vendit ku fillon në tru.

Disa njerëz mund të kenë nevojë vetëm për një mjekim për të ndaluar ose reduktuar krizat, ndërsa të tjerë mund të kërkojnë një kombinim. Mendohet se rreth tre në çdo dhjetë persona me epilepsi në MB janë rezistentë ndaj mjekimeve.

Shenjat dhe simptomat

Karakteristikat e krizave ndryshojnë dhe varen nga vendi ku fillon shqetësimi për herë të parë në tru dhe sa larg përhapet.

Si fillim mund të ndodhin simptoma të përkohshme, të tilla si humbja e vetëdijes, mos kontroll në lëvizje, probleme me dëgjimin, shikimin, disponimin dhe me funksione te tjera njohëse.

Personat me epilepsi kanë tendencë të kenë më shumë probleme fizike (të tilla si fraktura dhe mavijosje nga dëmtimet që lidhen me konfiskimet), si dhe nivele më të larta të kushteve psikologjike, përfshirë ankthin dhe depresionin.

Në mënyrë të ngjashme, rreziku i vdekjes së parakohshme tek njerëzit me epilepsi është deri në tre herë më i lartë sesa tek personat e tjerë.

Globalisht, rreth pesë milion njerëz diagnostikohen me epilepsi çdo vit. Në vendet me të ardhura të larta, vlerësohet të ketë 49 në 100 000 njerëz të diagnostikuar me epilepsi çdo vit. Në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme, kjo shifër mund të jetë deri në 139 për 100 000.

Shkaqet

Epilepsia nuk është ngjitëse. Megjithëse shumë mekanizma themelorë të sëmundjes mund të çojnë në epilepsi, shkaku i sëmundjes është ende i panjohur në rreth 50% të rasteve. Shkaqet e epilepsisë ndahen në kategoritë e mëposhtme: strukturore, gjenetike, infektive, metabolike, imune dhe të panjohura. Shembujt përfshijnë:

  • dëmtimi i trurit nga shkaqet para lindjes ose perinatale (p.sh. humbja e oksigjenit ose traumës gjatë lindjes, pesha e ulët e lindjes);
  • anomali kongjenitale ose kushte gjenetike me keqformime shoqëruese të trurit;
  • një dëmtim i rëndë i kokës;
  • një goditje në tru që kufizon sasinë e oksigjenit në tru;
  • një infeksion i trurit siç është meningjiti, encefaliti ose neurocisterkoza,
  • sindroma të caktuara gjenetike; dhe
  • një tumor në tru.

Trajtimi

Konfiskimet mund të kontrollohen. Deri në 70% të njerëzve që jetojnë me epilepsi mund të bëhen pa kriza me përdorimin e duhur të medikamenteve antisizure.

Ndërprerja e ilaçeve kundër krizës mund të konsiderohet pas 2 vitesh pa kriza dhe duhet të marrë parasysh faktorët përkatës klinikë, socialë dhe personalë. Një etiologji e dokumentuar e krizës dhe një model elektroencefalografie anormale (EEG) janë dy parashikuesit më të qëndrueshëm të përsëritjes së krizës.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*