Mjeku Alket Koroshi, ju përgjigjet pyetjeve në lidhje me vaksinat anti Covid-19

Si funksionojnë vaksinat COVID-19?

Vaksinat COVID-19 funksionojnë duke mësuar sistemin imunitar për tu mbrojtur kundër virusit.

Asnjë nga dy vaksinat e aprovuara në Shtetet e Bashkuara – të bëra nga Pfizer-BioNTech dhe Moderna – nuk përmban virusin e gjallë. Ato i japin trupit një mundesi te nje një grimce të ketij virusi që shkakton COVID-19, i quajtur një proteinë “spike”.

Pasi të vaksinoheni, makineria e qelizës përdor projektin për të bërë proteinën spike. Kjo proteinë më pas shfaqet në sipërfaqen e qelizës dhe sistemi imunitar i përgjigjet asaj.

Ndërsa projekti është një kod gjenetik, ai kurrë nuk hyn në bërthamën e qelizave.

“Kjo do të thotë që ajo kurrë nuk shndërrohet në ADN”, “Vetë mARN shkatërrohet nga qelizat pasi ato prodhojnë proteinë spike.”

A mund t’ju sëmurin vaksinat?

“Vetë proteina spike nuk mund të shkaktojë një infeksion”

Sa të sigurta dhe efektive janë vaksinat?

Vaksinat janë shumë të sigurta dhe efektive.

“Efektiviteti i tyre është i jashtëzakonshëm” Vaksina e gripit është ne menyre tipike 40% deri 60% efektive dhe vaksinat COVID-19 janë 94% deri 95% efektive.”

Megjithatë, disa njerëz mund të kenë një reaksion alergjik ndaj vaksinës.

Njerëzit që kanë pasur reaksione alergjike ndaj vaksinave të tjera duhet të pyesin mjekun e tyre për marrjen e vaksinës COVID-19. Njerëzit me alergji të lidhura me jo-vaksinat – të tilla si alergji ushqimore, alergji shtëpiake, alergji sezonale – mund të vaksinohen në mënyrë të sigurt.

Efektet e mundshme anësore, të tilla si ënjtja ose dhimbja në vendin e injeksionit, ethet, dhimbja e kokës ose dhimbja e muskujve, janë të përkohshme.

“Këto efekte anësore nuk janë aq të këqija sa rastet e rënda të COVID-19, të cilat mund të jenë fatale,”

Nëse kam pasur COVID-19, a duhet të vaksinohem?

Po. CDC rekomandon vaksinimin për njerëzit që kanë pasur COVID-19. Kjo pasi nuk dihet se sa zgjat imuniteti ndaj virusit pas një infeksioni.

Pasi të vaksinohemi, a mund të heqim qafe maskat?

Jo. Veshja e maskës, larja e duarve dhe distancimi shoqëror janë të domosdoshme edhe pasi të vaksinohen.

Vaksina ju mbron nga sëmundja, por studiuesit nuk e dinë nëse akoma mund të infektoheni dhe ta transmetoni virusin tek të tjerët.

A është e vërtetë se ka mikroçipa në vaksina, ose që ato mund të shkaktojnë infertilitet?

Jo, nuk ka pajisje përcjellëse të mikroçipave në vaksina. Dhe vaksina nuk do të shkaktojë shterpësi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Download Premium Magento Themes Free | download premium wordpress themes free | giay nam dep | giay luoi nam | giay nam cong so | giay cao got nu | giay the thao nu