Çfarë është Hernia Hiatale

Dr.Alket Koroshi

Hernia hiatale ndodh kur stomaku del pjesërisht përmes një hapje të vogël të quajtur hiatus ezofageal, i vendosur në diafragmë, muskul i frymëmarrjes që ndan zgavrën e kraharorit nga barku. Ekzistojnë dy lloje kryesore të hernies hiatale:

  • Hernia hiatale rrëshqitëse ose tipi I, e cila përbën rreth 85 deri 90% të rasteve. Pjesa e sipërme e stomakut, kryqëzimi midis ezofagut dhe stomakut i njohur si “kardia”, ngrihet në gjoks, duke shkaktuar një ndjesi djegieje në lidhje me zbaticën gastroesophageal.
  • Hernie paraezofageale ose rrotulluese ose tipi II. Kryqëzimi midis ezofagut dhe stomakut mbetet në vend poshtë diafragmës, por pjesa më e madhe e stomakut “rrotullohet” dhe kalon përmes hiatusit të ezofagut, duke formuar një lloj xhepi. Kjo hernie zakonisht nuk shkakton simptoma, por mund të jetë e rëndë në disa raste.

Shkaqet

Shkaqet e sakta të hernies hiatale nuk dihen qartë. Në disa raste, është e lindur (e pranishme në lindje) dhe e shkaktuar nga një anomali e hiatusit që është shumë e gjerë, ose e gjithë diafragmës që është e mbyllur dobët. Sidoqoftë, shumica dërrmuese e këtyre hernive shfaqen në një moment të jetës dhe janë më të shpeshta te të moshuarit. Elasticiteti dhe ngurtësia e diafragmës duket se zvogëlohen me moshën dhe hiatusi tenton të zgjerohet, duke lejuar që stomaku të rritet më lehtë. Për më tepër, strukturat që i bashkojnë kardia (kryqëzimi gastroezofageal) në diafragmë dhe që mbajnë stomakun në vend, gjithashtu ndryshojnë me moshën.

Faktorë të caktuar të rrezikut, të tilla si

mbipesha ose shtatzënia, gjithashtu mund të shoqërohen me hernie hiatale.

Simptomat

Hernia rrëshqitëse hiatale

Ndonjëherë mund të shkaktojë ose përkeqësojë refluksin gastroezofageal, kështu që simptomat e tij janë të ngjashme me zbaticën:

  • Ndjesi djegieje që shfaqen përgjatë ezofagut (zbaticë acidi)
  • Shije e keqe në gojë
  • Një kollë e përsëritur
  • Dhimbje të fytit ose ngjirje të zërit

Hernia paraezofageale hiatale

Nuk shkakton urth, asnjë simptomë tjetër ose vetëm shqetësim të përhershëm.

Simptomat më të zakonshme janë:

  • Dhimbje në gjoks ose stomak, siç janë ngërçet në stomak
  • Një ndjenjë e rëndimit dhe fryrjes së barkut pas ngrënies duke dhënë përshtypjen se keni ngrënë shumë
  • Siklet në frymëmarrje, gulçim i shkaktuar nga kompresimi i mushkërive përmes stomakut
  • Anemi e shkaktuar nga gjakderdhje minimale, por e vazhdueshme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*