A B C Ç D Dh E Ë F G Gj H I J K L Ll M N Nj O P Q R Rr S SH T Th U V X Xh Y Z Zh

Osteoartriti, faktorët e riskut dhe mënyrat e parandalimit

Nga mjekja reumatologe Julia Kollçaku Osteoartriti është sëmundje e sistemit kockor që karakterizohet nga dëmtimi i kërcit kockor. Ndodhin dy procese: inflamacion dhe degjenerim. Prandaj ka një përhapje shumë të gjerë si sëmundje. Është një sëmundje që ka një progresion të ngadalshëm dhe kap moshën mbi 50 vjeç. Kjo nuk do të thotë që nuk preken edhe moshat e reja. Ka ...

Read More »

Alergjia nga gluteni dhe sëmundja celiake, si t’i kurojmë

Mira Xhixha, alergologe pranë Qendrës së Specialiteteve nr. 3, Tiranë Gluteni është proteina e cila i jep formën dhe elasticitetin strukturës së drithërave (në gjuhën latine Glu-ngjitës). Gluteni prezantohet si një proteinë komplekse e cila ndodhet në shumë lloje drithërash dhe nënproduktet e tyre, si buka dhe brumërat nga mielli i grurit, thekrës, elbit etj. Produktet të ndryshme ushqimore të ...

Read More »

Artriti, faktori gjenetik shkak për zhvillimin e sëmundjes

Rovena Liço, reumatologe Artriti reumatoid është një sëmundje inflamatore kronike sistemike, me periudha acarimi dhe qetësimi, ku prekja kryesore është dëmtimi i kyçeve por nuk përjashtohen edhe prekjet ekstra-artikulare (zemër, lëkurë, mushkëri, sy). Është sëmundja inflamatore reumatizmale më e shpeshtë me një shpeshtësi rreth 1 % në popullatën e përgjithshme. Forma me fillim të ngadaltë është forma më e shpeshtë ...

Read More »

Hemodializa Elbasan: 800 seanca dialize në 10 shtretër dhe 100 m2 hapësirë

Bardha Nergjoni, gazeta Shëndet+ (Read in English) Kilometra pa fund për të arritur deri në spital. Shkallë pa fund deri në pavion dhe pastaj orë pritjeje pa fund për të marrë shërbimin. Kjo është “balada” e të sëmurëve që marrin shërbimin e dializës në Elbasan. Bëhet fjalë për 70 pacientë nga Korça, Pogradeci, Belshi e të tjera zona përreth Elbasanit, ...

Read More »

12 përgjigje për të sëmurët me diabet

Nga Florian Toti, mjek në shërbimin e endokrinologjisë në QSUT A duhet të përfshihen perimet në dietën e diabetikut? Është e rëndësishme të përmendet se dieta e një diabetiku duhet patjetër të jetë e pasur me të gjitha llojet e perimeve, si: barbunja, patëllxhani, spinaqi, bamja, preshi, kungulli etj. Perimet janë të pasura me vitamina. Gjithashtu, në menunë e drekës së një diabetiku ...

Read More »

Zemra dhe diabeti, gabimet e mjekëve dhe kujdesi

Për gazetën Shëndet+ dhe Shëndeti Online, endokrinologët: Gjinal Gjoncaj, Albana Banushi Në një nga konsultimet në ambientet e Shoqatës së Diabetit, u paraqit një person me diabet, të cilin e kishin diagnostikuar ditët e fundit edhe me insuficencë të zemrës. Nuk do të kishim shkruar për këtë problem, por na tërhoqi vëmendjen fakti se personi në fjalë u ankua sepse ...

Read More »

Hepatiti C, transmetimi dhe shenjat

Fakte kryesore Hepatiti C është një sëmundje e mëlçisë e shkaktuar nga virusi i hepatitit C. Virusi mund të shkaktojë si hepatit akut ashtu edhe hepatit kronik. Hepatiti C mund të shkojë nga një sëmundje e lehtë që zgjat disa javë, deri në një gjendje të rëndë apo të përjetshme, që mund të çojë në cirrozë apo kancer të mëlçisë. ...

Read More »

Hepatiti A, transmetimi përmes ujit dhe vaksina

Për gazetën “Shëndet+”: Prof. dr. Elmas Eltari Hepatiti A ose ikteri infeksioz shkaktohet nga virusi i hepatitit A (VHA), që është një anëtar i grupit të ‘viruseve të vegjël’ që trasmetohen me ujin e pijshëm dhe ngrënien e ushqimeve të infektuara. Virusi shkakton një formë akute të hepatitit dhe nuk kalon në forma kronike. Imuniteti i të sëmurëve prodhon antikorpe ...

Read More »

Të sëmurët me diabet dhe besimet e rreme

Për gazetën “Shëndet+”, Isuf Kalo, endokrinolog Dieta është bërë “gogoli” i diabetit. Rreth saj janë krijuar aq shumë paragjykime dhe shtrembërime, sa për shumë të sëmurë ajo përbën tashmë një ankth të vërtetë. (“Dieta kërkon të gatuash mënjanë, të kesh tenxhere më vete, të kesh peshore farmacie në shtëpi.” “Dieta e diabetit do kushte speciale.” “Diabetiku kërkon të mos ia ...

Read More »