Lajme

Hepatiti C, transmetimi dhe shenjat

Fakte kryesore Hepatiti C është një sëmundje e mëlçisë e shkaktuar nga virusi i hepatitit C. Virusi mund të shkaktojë si hepatit akut ashtu edhe hepatit kronik. Hepatiti C mund të shkojë nga një sëmundje e lehtë që zgjat disa javë, deri në një gjendje të rëndë apo të përjetshme, që mund të çojë në cirrozë apo kancer të mëlçisë. ...

Read More »

Hepatiti A, transmetimi përmes ujit dhe vaksina

Për gazetën “Shëndet+”: Prof. dr. Elmas Eltari Hepatiti A ose ikteri infeksioz shkaktohet nga virusi i hepatitit A (VHA), që është një anëtar i grupit të ‘viruseve të vegjël’ që trasmetohen me ujin e pijshëm dhe ngrënien e ushqimeve të infektuara. Virusi shkakton një formë akute të hepatitit dhe nuk kalon në forma kronike. Imuniteti i të sëmurëve prodhon antikorpe ...

Read More »

Të sëmurët me diabet dhe besimet e rreme

Për gazetën “Shëndet+”, Isuf Kalo, endokrinolog Dieta është bërë “gogoli” i diabetit. Rreth saj janë krijuar aq shumë paragjykime dhe shtrembërime, sa për shumë të sëmurë ajo përbën tashmë një ankth të vërtetë. (“Dieta kërkon të gatuash mënjanë, të kesh tenxhere më vete, të kesh peshore farmacie në shtëpi.” “Dieta e diabetit do kushte speciale.” “Diabetiku kërkon të mos ia ...

Read More »

Vështirësitë e pacientëve të dializës

INTERVISTË/ Alma sheme, nënkryetare e Shoqatës së Pacientëve të Dializës Shoqata e pacientëve të dializës është formuar në mënyrë zyrtare në vitin 2007, megjithëse përpjekjet kanë filluar që në vitin 2004. Kryetari i saj është Agim Gjyla, ndërkohë që unë që prej vitit 2010 mbaj postin e nënkryetares. Si bord drejtues shoqata jonë përbëhet prej11 anëtarësh, (të gjithë pacientë), por ...

Read More »

Bashkëpunimi mes shoqatave të pacientëve, e rëndësishme për një zë të fortë

INTERVISTË/ Partizan Malkaj, kryetar i Shoqatës Shqiptare të Pacienteve me Hepatite Shoqata Shqiptare e Pacientëve me Hepatite ka rreth pesë vjet që është krijuar. Unë jam kryetari i shoqatës dhe funksionon mbi bazën e  një bordi drejtues sipas ligjit shqiptar mbi organizmin dhe funksionimin e shoqatave. Jemi të regjistruar në gjykatë dhe tek organet tatimore dhe kemi një NIPT. Kemi ...

Read More »

Mungojnë ilaçet, mjekët “bastisin” shërbimin e hematologjisë. QSUT: Po firmosim kontratat, ilaçe s’do ketë

Për gazetën “Shëndet+” dhe Shëndeti Online: Denisa Canameti, Elona Tereziu Gjendje rrëmuje dhe alarmi në shërbimin e hematologjisë. Vonesat në nënshkrimin e kontratave për citostatikët kanë prodhuar një situatë kaotike në këtë shërbim. Të sëmurët me kancer gjaku prej disa ditësh po përcillen pa trajtim. Pacientët po detyrohen të lënë krevatët edhe të ikin pa një datë se kur mund ...

Read More »

Mirëprogramim i parave? 630 mijë dollarë investim, Qendrës së Specialiteteve nr.1 nuk i funksionojnë aparaturat

Denisa Canameti 630 mijë dollarë. Kjo është shuma e investuar në Qendrën Shëndetësore të Specialiteteve nr.1 në Tiranë nga Ministria e Shëndetësisë. E përuruar në muajin korrik me “pompozitet” nga Kryeministri dhe Ministri i Shëndetësisë, sot kjo qendër po i drejton të gjithë pacientët e vet në qendra të tjera specialitetesh për shkak se pajisjet e saj janë jashtë funksionit. ...

Read More »